Molder Blond

Molder Blond wordt gebrouwen met twee moutsoorten en vijf hopvariëteiten waarvan één gebruikt wordt als dryhop; deze laatste wordt slechts na lagering van het bier toegevoegd aan het brouwsel. Gagel is het enige kruid dat wordt gebruikt.

Op het hoogtepunt van de zomer wordt de gagel voorzichtig gesnoeid. In de groene bossen van het Molse natuurreservaat tussen het Zilvermeer en het Zilverstrand worden takjes met blad zorgvuldig geselecteerd en verzameld. Bij het brouwen van Molder Blond worden deze takjes slechts helemaal op het einde van het proces toegevoegd.

De gagel in Molder Blond heeft een zeer grote invloed op alle facetten van dit uitzonderlijke bier. Het geeft niet enkel die typische bitterheid maar bevat eveneens limoneen, een stof die als citrus wordt waargenomen. Het speciale aan gagel is dat het twee soorten limoneen bevat in gelijke mate. Omdat de menselijke hersenen gedwongen worden tot een uitgesproken voorkeur voor één van beide, bepaalt ieders individuele, onbewuste keuze of de essence neigt naar appelsien dan wel citroen. Als citroen de zinnen streelt, kan men bovendien het onmiskenbare parfum van den (terpentijn) waarnemen.

Daarnaast bevatten de takjes van gagel, net zoals eik, looistoffen; tannines genoemd in de volksmond. Een natuurlijk chemisch proces verandert de in het bier aanwezige eiwitten en daardoor ook de lichtbreking. Dat maakt dat Molder Blond goudkleurig is indien pas gebrouwen maar evolueert naar een vurig amber door ambachtelijke rijping. Het geeft Molder Blond ook het volle, intense karakter van een zwaarder bier, gecombineerd met een mild alcoholpercentage.

Het resultaat is een fris, weelderig bier met een zacht, complex palet, een licht bittere afdronk en een unieke gagelsmaak die lang in de mond sluimert.

 

Het etiket

Het groene symboliseert de groene gemeente Mol, de achtergrond is de zandkleur van de Kempen en de 'krullen' staan voor de vorm van de blaadjes van de gagel. De O is niet ingekleurd om 'Mol' te accentueren.